Grip op Water deel 1 – Aanleiding en doel van het project
Komende maanden geven we in een aantal updates een kijkje achter de schermen over de ontwikkeling van het project ‘Grip op Water’. Zo zie je goed hoe dit innovatieve sensorplatform tot stand is gekomen.
Het ‘Grip op Water’ project is ook genomineerd voor een Computable Award. Kunnen wij rekenen op jouw stem? Stem nu!
In deze eerste update gaan we in op de aanleiding. Meer dan eens komen we bedrijven tegen die een oplossing willen maar die niet exact weten wat het probleem is. Dit was bij de Provincie Friesland absoluut niet het geval. De problemen en de doelstellingen waren vooraf heel helder!
Aanleiding en doelstelling
In een tender heeft de Provincie Friesland heel duidelijk beschreven waar ze naar op zoek zijn en welke drie doelen ze voor ogen hebben.
1. Verbeteren van de vaarveiligheid
De provincie Friesland wil een druktebeeld van de scheepvaart. Door op verschillende locaties de drukte te meten kunnen boten gewaarschuwd worden of een andere kant opgestuurd worden. Regelmatig zijn er nu onervaren schippers die het veel te druk op het water vinden en in problemen komen.
2. Minimaliseren gezondheidsrisico’s en economische derving
Op dit moment wordt het zwemwater om de twee weken bemonsterd. Het water wordt beoordeeld op aanwezige sporen van blauwalg en mate van turbiditeit (troebelheid) van het water. Door uit te gaan van real-time metingen worden zwemmers veel sneller op de hoogte gebracht over de zwemwaterkwaliteit en de mogelijke gezondheidsrisco’s. Daarnaast kan het zwemwater ook weer eerder vrij worden gegeven waardoor economische derving wordt geminimaliseerd.
3. Verminderen van risico’s op ongevallen
In Nederland kennen we een zogenaamd gecorrigeerd waterpeil voor de rivieren, kanalen en meren. Het werkelijke peil en daarbij behorende doorvaarhoogte bij vaste- en beweegbare bruggen is echter dynamisch. Dit dynamische waterpeil moet in kaart worden gebracht, zodat een schipper op tijd weet of een vaarroute begaanbaar is. Op dit moment krijgt de provincie regelmatig te horen dat een schipper een aantal uur om moest varen omdat het niet mogelijk was om de gekozen vaarroute te nemen.
De all-in-one oplossing Inventeers en Cegeka
Om tot de beste oplossing te komen heeft de provincie Friesland een tender uitgeschreven. Inventeers heeft samen met Cegeka deze tender gewonnen. De belangrijkste reden was dat deze bedrijven in staat zijn om een all-in-one oplossing aan te bieden. De sensoren om de kwaliteit, diepte en drukte te meten worden geïntegreerd in één box. Deze box krijgt energie via een zonnepaneel en verzendt draadloos de data naar de server. Cegeka bouwt een software omgeving waarin de data overzichtelijk wordt gepresenteerd.
Status van het project: Proof of Concept
Deze week is de eerste testopstelling in Friesland geïnstalleerd. Met deze Proof of Concept tonen we aan dat we in staat zijn om de genoemde doelstellingen te halen. De data komt binnen en is inzichtelijk via het softwareplatform. Aan het einde van het vaarseizoen wordt geëvalueerd hoe waardevol deze data is. Op basis van de uitkomsten wordt dan besloten of er een grote uitrol komt en hoe de eindoplossing er dan uit moet zien.
In de volgende update gaan we meer in op de onderliggende technieken! Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven!
Alle gepubliceerde artikelen over ‘Grip op Water’:
‘Grip op Water’ project genomineerd voor Computable Award
Grip op Water deel 1 – Aanleiding en doel van het project
Grip op Water deel 2 – Automatiseren en testen van blauwalg metingen
Grip op Water deel 3 – Waterhoogte meten om vaarroutes te bepalen
Grip op Water deel 4 – Boten tellen met radar
Grip op Water deel 5 – Dashboard waar het om draait