29 januari 2024

Elektronica laten ontwerpen door AI?

In 2023 heeft AI zich echt aan het grote publiek getoond. Zelfs de grootste sceptici hebben door toepassingen als ChatGPT en Image generators de mogelijkheden van AI erkend. De data, technologie en de mogelijkheden groeien exponentieel en het is moeilijk voor te stellen wat dit binnen nu en een paar jaar gaat betekenen zowel voor de maatschappij en de elektronica-industrie. Welke invloed zal AI hebben op het ontwerpen van elektronica en het schrijven van software? In deze blog proberen we ons er toch aan te wagen.


Exponentiële groei is lastig voor te stellen omdat het inhoudt dat iets met een vast percentage per tijdseenheid toeneemt. Ons brein denkt lineair, iets stijgt met een vast aantal. Exponentiele groei kan snel tot dramatische veranderingen leiden. Tussen het valt wel mee en het valt niet meer mee kan weinig tijdsverschil zitten. Begrip van exponentiële groei bij bijvoorbeeld bevolkingsgroei of en virale verspreiding als Corona is cruciaal.

 

In 2030 geen onderscheid tussen mens en machine

Diverse futuristen als bijvoorbeeld Kurzweil (oud Google medewerker) voorspellen dat in 2030 voor het eerst een Turingtest wordt doorbroken. Deze test, bedacht door Alan Turing in 1950, bepaalt of iemand na vijf minuten conversatie het onderscheidt kan maken tussen een mens of een computer. Tot nu toe is dit nog nooit gelukt maar in 2030 is het volgens diverse experts zover. Het wegvallen van dit onderscheidt biedt enorme mogelijkheden aan de andere kant zijn er uiteraard ook zorgen op over de impact op de maatschappij.

We didn’t do anything wrong, but somehow, we lost

AI gaat ook op Inventeers invloed hebben, hoeveel en wanneer dat is de vraag. Laten we het ontwerpen van de PCBs en het schrijven van de software straks over aan robots? Op dit moment is ChatGPT al in staat om (simpele) regels software te schrijven of fouten uit regels codes op te sporen. AI is nog niet in staat om elektronica ontwerpen maar wanneer wel? We willen ons niet laten verrassen en starten als het te laat is. Dit overkwam bijvoorbeeld V&D door te laat aan een online verkoopkanaal te beginnen en ook Nokia werd verrast door de smartphone. De woorden van de Nokia CEO zijn inmiddels legendarisch: “We didn’t do anything wrong, but somehow, we lost”.


Adaptability Quotient (AQ) wordt naast IQ en EQ steeds belangrijker. AQ meet het aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden. In een snel evoluerende wereld is het, om succesvol te zijn, belangrijk om het vermogen te hebben om snel te leren en flexibel om te gaan met nieuwe mogelijkheden en situaties.

 

Experimenteren en aan de bal blijven

Op dit moment zijn onze engineers heel druk met het ontwikkelen van elektronica (waar machine learning en AI steeds belangrijker zijn). Hierbij maken we gebruik van high tech ontwikkeltools als bijvoorbeeld Altium. Natuurlijk sluit Altium ook zijn ogen niet voor AI, lees blog ‘Current state of AI in PCB design’ maar voor programmeren en ontwerpen zijn nog steeds een goed stel hersens nodig. Naast de waan van de dag is het voor onze engineers heel belangrijk bij te blijven en te experimenteren met de nieuwste tools. Naast ChatGPT zijn we ook veel bezig met Microsoft Copilot. Hierdoor zijn onze opdrachtgevers ook in de toekomst verzekerd dat we zo efficiënt mogelijk werken met de meeste moderne tools!