1 maart 2024

Het stroomnetwerk zit vol, lokale opslag de oplossing?

“…We houden het niet bij!…”,was de reactie van de netwerkbeheerders op de radio deze morgen. Het stroomnetwerk is overvol en er komen steeds meer draconische maatregelen om de balans op het energienetwerk te behouden.

 

Zo moeten sommige consumenten met zonnepanelen betalen voor het terugleveren van energie op het net. Of schakelt de zonnepaneelregelaar helemaal uit wanneer de spanning op het energienet te hoog wordt.

 

De netbeheerder Stedin roept vandaag zelfs op om de laadpalen voor elektrische auto’s uit te zetten tussen 16:00 en 21:00 uur om zo de avondpiek, wanneer iedereen thuiskomt en zijn apparaten aanzet, te beperken. Lees hier meer.

 

Een andere manier om de balans op het stroomnet te behouden is het toepassen van lokale opslag. Zo kan je eigen opgewekte stroom altijd zelf gebruiken en/of verkopen op tijden dat de prijs hiervoor interessant is. Om dit mogelijk te maken heeft Inventeers voor NextEnergy een slimme Gateway ontwikkeld die communiceert met de energieleverancier, de thuisaccu en de stroombronnen zoals het net of de zonnepanelen.

 

Lees de NextEnergy case hier!