Smart Products

Case

NextEnergy: Lagere energiekosten door thuisbatterij en IoT

Met dynamische contracten voor elektriciteit en gas weet NextEnergy voor haar klanten significant lagere energiekosten te realiseren. Het bedrijf is sinds 2022 actief en groeit als kool. Het bedrijf zet nu de volgende stap, het aanbieden van thuisbatterijen. Om de batterijen aan te sturen heeft Inventeers een slimme IoT Gateway op maat ontwikkeld. We spraken met NextEnergy oprichter Gijs Wubbe over de energiemarkt en de samenwerking met Inventeers.

Thuisbatterij gebruiken voor onbalansmarkt

Gijs Wubbe: “Als leverancier voorspellen we het energieverbruik van onze klanten voor de volgende dag en deze kopen we vervolgens in op de dagvooruitmarkt. Op de dag zelf maken we het verschil tussen onze inschatting en het daadwerkelijke gebruik goed op de onbalansmarkt (op de onbalansmarkt is het mogelijk om continu stroom te verhandelen in intervallen van een kwartier, een uur of zelfs langer). Door de thuisbatterijen op het juiste moment te laden en te ontladen kan NextEnergy de eigen onbalanskosten verminderen. En die winst geven we door aan onze klanten met thuisbatterijen. De terugverdientijd van een thuisbatterij is op dit moment zo’n 7 jaar maar dit kan door de politieke beslissingen (bijvoorbeeld het afschaffen van de salderingsregeling) nog korter worden.

Dagvooruitmarkt: Op de dagvooruitmarkt kunnen deelnemers op een veiling elektriciteit verkopen en kopen voor de 24 uur van de volgende dag in (uur)blokken.

 

Onbalansmarkt: Op de onbalansmarkt is het mogelijk om continu stroom te verhandelen in intervallen van een kwartier, een uur of zelfs langer.

Integrale oplossing met thuisbatterij en IoT

NextEnergy heeft als doel om al het energieverbruik in huis te optimaliseren. Door op de juiste momenten de thuisbatterij te gebruiken, de wasmachine te laten draaien of bijvoorbeeld de elektrische auto te laden kan er veel geld op de energierekening bespaard worden. Gijs: “Voor het uitvoeren van ons plan kwamen we al snel tot de conclusie dat er een maatwerk IoT device nodig was. We zijn hierover met Inventeers in gesprek gegaan. Naast het aansturen van de batterij wilden we ook de energiemeter uit kunnen lezen. In de toekomst willen we alle elektrische apparaten in huis aan kunnen sturen om uiteindelijk tot één integrale oplossing te komen. Inventeers heeft voor ons een IoT gateway ontworpen, geproduceerd en gecertificeerd die dit mogelijk maakt. De slimme algoritmes en de user interface, een app, bouwen we zelf. De grootste uitdaging was dat alles perfect op elkaar aansluit en dat het heel eenvoudig werkt en we zijn heel blij dat dat is gelukt.”

Goede samenwerking

Om de hardware en software perfect op elkaar aan te laten sluiten was een goede samenwerking tussen Inventeers en NextEnergy cruciaal. Wouter: “Beide bedrijven weten waar hun kracht ligt. We hadden elkaar nodig om tot de perfecte oplossing te komen. Wij zijn gespecialiseerd in software en waren dus echt op zoek naar een partner die alles weet van hardware. Daarnaast vonden we het ook heel belangrijk dat we op een fijne manier kunnen samenwerken. Inventeers voldoet aan al onze verwachtingen en zijn we zeer te spreken over de samenwerking!”