18 augustus 2023

Grip op Water deel 3: Waterhoogte meten om vaarroutes te bepalen

Komende maanden geven we in een aantal artikelen een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling van het project ‘Grip op Water’. Zo zie je goed hoe dit innovatieve sensorplatform tot stand is gekomen.

In deze derde update gaan we dieper in op het in kaart brengen van de dynamische waterhoogte als onderdeel van het project ‘Grip op Water’.

 

Doorvaarhoogte belangrijk voor schippers

In Nederland kennen we een zogenaamd gecorrigeerd waterpeil voor de rivieren, kanalen en meren. Het werkelijke peil en daarbij behorende doorvaarhoogte bij vaste- en beweegbare bruggen is echter dynamisch. Dit dynamische waterpeil moet in kaart worden gebracht, zodat een schipper op tijd weet of een vaarroute begaanbaar is. Op dit moment krijgt de provincie regelmatig te horen dat een schipper een aantal uur om moest varen omdat het niet mogelijk was om de gekozen vaarroute te nemen. In het ergste geval komt een boot tot botsing met de brug vanwege de vaarhoogte.

 

Waterhoogte meten met ultrasoon sensor

Voor het meten van de waterhoogte zijn we nu aan het testen met een ultrasoon sensor. Deze sensor wordt geplaatst boven het water. Bij het moment van plaatsen wordt met een 0-meting de huidige waterstand vastgesteld. Vervolgens berekenen we continu het dynamische waterpeil met behulp van de ultrasoon sensor. De ultrasone afstandssensor bepaalt de afstand tot een doel door het tijdsverloop te meten tussen het zenden en ontvangen van de ultrasone puls (ook wel ‘Time of Flight’ genoemd). In dit geval is dat dus de sensor en het wateroppervlakte.

Testen met ultrasoon sensor

Op dit moment zijn de testen in volle gang. De waterhoogte sensor is bevestigd aan het sensorplatform. Hiermee kan de betrouwbaarheid van de sensor goed in kaart worden gebracht. Mochten de resultaten goed zijn dat kan de technologie goed ingezet worden bij de bruggen. De vraag is of dit dan ‘stand-alone’ of als onderdeel van het platform gaat gebeuren. Een reden om te kiezen voor een ‘stand alone’ oplossing is dat bij veel bruggen het niet is toegestaan om te zwemmen.

In het vorige artikel hebben we gesproken over de blauwalg metingen. Uiteraard kan de waterhoogte ook als variabele mee worden genomen bij het analyseren van de algontwikkeling. Welke invloed heeft de waterhoogte op de groei van blauwalg?