3 juni 2022

(Re)design voor circulariteit – een schroef kan het verschil maken

Ieder product raakt op een gegeven moment end-of-life. De volgende stap is een product op een zo’n efficiënt mogelijk manier recyclen. Bij Inventeers vinden we dat we hier al bij het ontwerp rekening mee moeten houden. In dit artikel leggen we uit hoe soms een ogenschijnlijk simpele aanpassing in het ontwerp het verschil kan maken tussen het wel of niet recyclen. We spraken Rosalie van Soest, Industrieel Product Ontwerper, bij Inventeers.

Robuuste behuizing voor koeienhalsband

Voor een opdrachtgever heeft Inventeers een sensor ontwikkeld om het gedrag van koeien in kaart te brengen. Wanneer een koe afwijkend gedrag vertoont krijgt de boer een seintje en kan er direct actie ondernomen worden. Deze sensor bestaat uit elektronica, batterij en een behuizing en wordt middels een halsband om de nek van de koe bevestigd. Rosalie van Soest: “Deze toepassing vraagt om een robuust design van de behuizing. Het kan niet zo zijn dat de behuizing breekt als de koe tegen de stalmuur schuurt of buiten aan het rollen is.”

Gooi maar in de Kliko!

Naast de ontwikkeling verzorgt Inventeers ook de productie, onderhoud en recycling voor haar opdrachtgever. Rosalie: “Jaarlijks produceren we duizenden van deze sensoren. Regelmatig zien we deze terug voor onderhoud of controles. De elektronica gebruiken we dan weer opnieuw, de behuizing moet vanwege regelgeving altijd vervangen worden om het verspreiden van ziektes te voorkomen. Afgelopen periode zijn we druk bezig geweest met het inrichten van een proces voor het verwerken van deze behuizingen. De uitkomst was alleen niet zoals we voor ogen hadden. We kregen van diverse bedrijven het advies om de behuizingen in de Kliko te gooien omdat het materiaal niet homogeen was. Dat moet toch anders kunnen dachten we!”

Homogeen materiaal door andere schroefmethode

“De uitdaging was dus om het materiaal homogeen te maken. Hiervoor moesten we kijken naar een andere schroefmethode. De behuizing bestaat uit twee schaaldelen die met bouten aan elkaar worden bevestigd. In het bovenste deel zijn vier metalen draadinserts bevestigd om de bout in vast te draaien. Dit is een stevige verbinding met als bijkomend voordeel dat de behuizing meerdere keren geopend kan worden. Nadelen zijn dat het materiaal niet meer homogeen is en dat het ook een tijdrovend en dus duur proces is. De draadinserts worden handmatig in de matrijs geplaatst waarna de spuitgietmachine pas kan draaien. Ik ben gaan onderzoeken of het mogelijk was om over te stappen op zelftappende schroeven. Dit is nog steeds een sterke verbinding, het proces is korter, materiaal homogeen alleen kan de behuizing minder vaak geopend en gesloten worden. Iets wat niet heel erg is omdat hergebruik van de behuizing niet mogelijk is. Door meermaals te onderzoeken en te testen met verschillende soorten zelftappende schroeven is er een passende schroef gekozen en kunnen we in de toekomst de behuizing recyclen!”

Afbeelding: Links de nieuwe behuizing en rechts de oude

Meer focus op circulariteit

In dit voorbeeld laten we zien hoe we doormiddel van een redesign een product beter kunnen recyclen. Dit onderwerp krijgt binnen Inventeers steeds meer aandacht. Bij het maken van een nieuw design willen we ook direct een plan maken voor wanneer het product end-of-life is. Samen met opdrachtgevers en toeleveranciers willen de verschillende mogelijkheden op een rij zetten en hier bewuste keuzes in maken. We vinden het belangrijk dat een product goed te recyclen is maar uiteindelijk moet het wel in verhouding staan met de kwaliteit en de prijs.

Kom in contact!

De circulaire economie komt eraan, dit is beter voor het milieu en biedt kansen voor ondernemers! Wij zijn benieuwd naar jullie visie en gaan graag in gesprek om samen te ontdekken hoe dit toepasbaar is op uw producten!

 

Neem contact op!