8 juni 2021

Veelzijdige Lukas Heeren coördinator van de Inventeers Academy

Als coördinator van de Inventeers Academy onderhoudt Lukas Heeren de contacten met opdrachtgevers, partners, scholen en begeleid hij de studenten. Hij wil de Academy studenten graag helpen met de kennis die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd. De studenten zullen profiteren van zijn kennis als IoT engineer en zijn psychologie achtergrond. Een mooie combinatie! In dit artikel stelt hij zichzelf voor en legt hij uit wat hij gaat doen.

Van Psycholoog naar IoT developer

Lukas Heeren is 27 jaar en woont in Leiden samen met zijn vriendin Tirtza. In zijn vrije tijd doet hij aan squash, wielrennen en bouwt hij kleine software applicaties. Oorspronkelijk komt hij uit Haarlem maar voor zijn studie is hij naar Leiden gekomen en daar is hij blijven plakken.
Lukas: ”Ik heb de bachelor Psychologie gedaan en een master Methodologie en Statistiek. Na deze master heb ik een tijdje als data scientist gewerkt. Al snel begon ik al jaloers te kijken naar de developers die applicaties aan het bouwen waren. Om die reden ben ik gestart met een traineeship IoT developer en heb vervolgens een jaar bij Atos als IoT developer gewerkt voor ik bij Inventeers begon.”

Complete IoT omgevingen ontwerpen bij Inventeers

Lukas wilde graag een volgende stap zetten en complete IoT omgevingen ontwerpen (van firmware tot aan cloud configuratie). Ook zijn statistiek en data science kennis wilde hij graag gebruiken. In deze zoektocht kwam hij Inventeers tegen, een bedrijf op 10 minuten lopen van zijn huis!
Lukas is blij met zijn keuze: “Inventeers bevalt heel goed! Ik ga elke dag met een glimlach naar werk toe. Ik heb hier in een jaar tijd aan verschillende projecten gewerkt waarbij ik mijzelf verder heb kunnen ontwikkelen en ik heb zelfs de mogelijkheid en tijd gekregen om een nieuwe programmeertaal te leren. Op dit moment schrijf ik firmware voor een GPS tracker die op een klein zonnepaneel moet kunnen werken, maar ik heb ook al machine vision projecten afgerond.”

Kennis doorgeven bij de Inventeers Academy

Het nieuwe Inventeers initiatief de Inventeers Academy vond Lukas ook direct heel interessant.
“Naast research en development, vind ik het ook mooi om mijn kennis door te geven aan de nieuwe lichting studenten. Het hoofddoel van de Inventeers Academy is om studenten een extra leerervaring te geven door niet alleen een stageopdracht aan te bieden, maar ze ook extra informatie te geven over technische onderwerpen zoals netwerken, cloud configuratie, software architectuur en analoge/digitale circuits. Er zijn een flink aantal ‘aha!’ momenten die ik de afgelopen jaren heb gehad die ik de studenten zo vroeg mogelijk mee wil geven. Bij de Academy heb ik als stage coördinator contact heb met alle partners, scholen en studenten. Maar de meeste tijd ben ik natuurlijk met de studenten bezig. Ik ben betrokken bij de werving en selectie en daarna begeleid ik de studenten tijdens hun stage hier. Ik geef, samen met mijn andere collega’s van Inventeers, colleges en heb dagelijks contact met de studenten om ze verder te helpen.”

Professionele productontwikkeling

Lukas heeft er zin in de studenten te begeleiden en ze het hele productontwikkelproces te leren.
“Gedurende de stage hier zullen ze het gehele proces van productontwikkeling doorlopen. Denk hierbij aan de concept fase, eerste ontwerp op papier, checken met de klant of dit is wat ze willen, software/hardware architectuur opzetten tot aan daadwerkelijk het eerste prototype maken. Gedurende dit proces krijgen ze ook gastcolleges van bijvoorbeeld Kiwa Dare Services over hoe een product CE gekeurd wordt, KPN laat zien hoe je je tegen hackers kan weren en via Altium kunnen ze een certificaat behalen. Maar het belangrijkste vind ik dat ze een uitdagende stage krijgen waar ze jaren later nog steeds met een glimlach op terug kunnen kijken. Ik heb mijn werk goed gedaan als zij uiteindelijk kunnen schitteren met een eindproduct op hun eindpresentatie en bij sollicitaties voor hun droombaan.”

Lees meer over de Inventeers Academy!