12 december 2023

Student Zoë van Dijk optimaliseert processen Inventeers door software integratie

In 2022 is Inventeers overgestapt op AFAS voor CRM, HRM maar ook voor de primaire processen zoals verkoop en inkoop. De componentvoorraden worden bijgehouden en ook staat er van ieder project een BOM list in AFAS. Wanneer een klant een order plaatst weet inkoop exact welke onderdelen voorradig zijn en wat er nog nodig is. Inventeers wil hier graag nog extra gegevens aan toevoegen. Voor product gerelateerde gegevens als gebruikte serienummers van de PCB’s, IMEI nummers van de SIM kaarten en de testresultaten wordt nu nog het Inventeers ERP systeem gebruikt. Het is aan Inventeers Academy student Zoë van Dijk om deze systemen op de juiste manier aan elkaar te koppelen om de processen te optimaliseren!

 

Uitdagende opdracht voor interactie-technoloog

Zoë van Dijk studeert informatica aan de Hogeschool Leiden, met als specialisatie Interactie-Technologie. Zoë: “Ik ontwikkel bij de Inventeers Academy een softwarecode die de communicatie tussen AFAS en het Inventeers ERP systeem verzorgt. Als interactie-technoloog is dit best een uitdaging voor mij! Vanuit mijn studie ben ik meer bekend met front-end software ontwikkeling en gebruikersinteracties. Omdat ik back-end software ontwikkeling erg interessant vindt ging ik deze uitdaging graag aan!”

 

Mogelijkheden integratie analyseren

Om de systemen aan elkaar te koppelen heeft Zoë eerst de verschillende mogelijkheden onderzocht. Zoë: “Ik heb in totaal vier mogelijkheden onderzocht. Eerst heb ik gekeken naar de mogelijkheden om de data vanuit het ERP systeem automatisch in AFAS te krijgen. De data uit AFAS halen en versturen naar het Inventeers ERP systeem kan via een API. Hierbij zijn er twee mogelijkheden, gebruik maken van een bestaande verbinding of een nieuwe verbinding opzetten. Tenslotte heb ik ook de mogelijkheid onderzocht om beide systemen met elkaar te laten communiceren zodat overal alle informatie te vinden is.”

 

Werkende koppeling als eindresultaat

Op dit moment wordt er tegelijkertijd in AFAS en het Inventeers ERP gewerkt waardoor er miscommunicatie kan ontstaan. Helaas bleek dat er voor een volledige overstap naar AFAS als Single Point of Truth nu nog te veel technische beperkingen zijn. Zoë: “We hebben er voor gekozen om de bestaande API verbinding van AFAS verder uit te breiden. De voorraad data versturen we naar de database van het ERP systeem. Door deze koppeling staan alle actuele voorraden ook in het ERP systeem. In het ERP systeem verrijken we de voorraaddata met extra gegevens als serienummer en testresultaten. Als mijn stage is afgelopen dan werkt deze koppeling perfect. Daarnaast weet Inventeers ook precies wat op dit moment de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn binnen AFAS!”

 

Nieuw semester – Opdrachten en studenten gezocht

In januari starten zes nieuwe studenten aan de Inventeers Academy. Wil je een uitdagende stage en heel veel leren? Meld je dan aan.

Ook zijn we altijd op zoek naar bedrijven die een ontwikkelvraagstuk hebben waar de studenten zich in vast kunnen bijten en met een creatieve oplossing komen. Neem contact op voor de mogelijkheden!