24 september 2021

Snelcursus PCB en PCBA in Eurocircuits fabriek

“Natuurlijk doen we mee met de Inventeers Academy, we richten ons op electronics engineers en studenten zijn de klanten van morgen.” Eurocircuits directeur Dirk Stans hoefde geen moment over de Academy na te denken. Al in het eerste gesprek stelde hij voor om met de studenten de Hongaarse fabriek van Eurocircuits te bezoeken. De trip met de studenten staat gepland en het tijdens het bezoek krijgen de studenten een intensief trainingsprogramma over printplaten (PCB’s) en geassembleerde printplaten (PCBA’s).

 

Studenten zijn de klanten van morgen

Eurocircuits ziet studenten als de klanten van morgen en probeert al zo vroeg mogelijk een band op te bouwen. Dit doen ze enerzijds door het delen van kennis en anderzijds door haar dienstverlening voor de studenten zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Dirk Stans: “Wij hebben een speciale sectie op onze website waar we beschrijven wat we doen: https://www.eurocircuits.com/students-teachers/ Voor de studenten hebben we een speciaal studenten account waarmee ze met een gereduceerd tarief kunnen bestellen, datzelfde geldt ook voor professoren. Voor studenten teams hebben we de mogelijkheid tot samenwerking waar wij onze diensten leveren in ruil voor publiciteit die zij voor ons organiseren. In Nederland maken vrijwel alle studententeams gebruik van de geboden mogelijkheden.”

 

Kennis van PCB’s en PCBA’s cruciaal

Dirk Stans ziet dat er bij de huidige engineers en zeker ook bij de studenten steeds minder kennis aanwezig is over PCB materialen en over elektronica productie. Terwijl het volgens hem cruciaal is om te weten met welke ‘design rules’ je rekening dient te houden. Om dit gat te dichten deelt Eurocircuits haar kennis. Dit doen ze door lezingen maar ook in hun software. Eurocircuits verwerkt de design rules zo veel mogelijk in hun online software om bestellingen te plaatsen. Engineers krijgen op deze manier direct feedback als er een fout in het ontwerp is vastgesteld.
Dirk: “Elektronica ontwerpen zonder enige kennis van elektronicaproductie leidt tot slechte ontwerpen en dus producten, als de ontwerper al tot een ontwerp kan komen zonder deze kennis.”

 

Samenwerking met Inventeers Academy

De studenten van de Inventeers Academy krijgen van Eurocircuits een snelcursus PCB en PCBA.
Dirk: We nemen de studenten mee voor een live bezoek aan onze fabriek in Hongarije. Hier verzorgen we een opleidingssessie en zien de studenten dus direct hoe de productie in de praktijk eruit ziet. In onze fabriek in Hongarije zien ze hoe we PCB’s maken en bestukken, behuizing 3D printen en mechanische bewerkingen uitvoeren.”
Over de Inventeers Academy is Dirk zeer te spreken. “We zijn onder de indruk van de praktische hands on aanpak van de Inventeers Academy. Elektronica ontwerpen is een creatieve mooie job en er is meer vraag dan aanbod van dit soort goed opgeleide mensen. We hopen dat er in de toekomst meer van dit soort initiatieven ontstaan!”

 

Over Eurocircuits

Eurocircuits is een in 1991 opgericht Belgisch bedrijf dat nog steeds in private handen is van de twee oprichters, Luc Smets en Dirk Stans (zie foto). De Eurocircuits group telt inmiddels 450 medewerkers met fabrieken in Hongarije en Duitsland en een grote engineering unit in India. Daarnaast is het hoofdkantoor in Mechelen van waaruit de customer service werkt met uitzondering van Duitsland, Frankrijk, Italië, UK, Spanje waar we lokale eigen mensen hebben.

Eurocircuits is een fabrikant van PCB’s en Assemblage van prototypes en kleine series.

Dirk Stans: “We verkopen enkel wat we zelf maken. In 2020 haalden we een omzet van 32M€ en realiseerden we meer dan 100.000 orders voor om en bij de 12.000 klanten voornamelijk in de EU.”