26 oktober 2021

KPN leidt nieuwe IoT Experts van de toekomst op

KPN is al sinds 1881 bezig met het verbinden van mensen. Sinds 15 jaar verbinden ze met het Internet of Things ook producten en apparaten. In de technologie en netwerken die zorgen dat apparaten snel en betrouwbaar informatie kunnen versturen wordt veel geïnvesteerd. Met zo’n 100 IoT experts heeft KPN bovendien alle expertise in huis om complete oplossingen te ontwikkelen. Van hardware- en software developers tot aan service desk medewerkers en business consultants. KPN levert al meer dan 15 jaar IoT dienstverlening aan klanten als Adyen, Friesland Campina, Heineken en ANWB. KPN vindt het opleiden van de nieuwe generatie IoT experts zeer belangrijk en verzorgt voor de Inventeers Academy maar liefst vier verschillende workshops. We spraken met KPN IoT Business Consultant Titia Houwing over KPN, IoT en het opleiden van studenten.

Universiteiten en Hogescholen

KPN ziet de vraag naar IoT diensten snel toenemen. Om de markt verder te laten groeien zijn er in de toekomst veel nieuwe experts nodig. Daarom willen ze graag een actieve rol spelen bij het opleiden van de IoT experts van de toekomst. KPN doet dit door studenten mee te nemen in de nieuwste technologieën. Aan de andere kant willen ze ook leren van deze studenten, bijvoorbeeld hoe ze hun producten nog beter kunnen maken. Dat KPN het opleiden serieus blijkt wel uit hun activiteiten!
Titia: “We geven les bij veel verschillende opleidingen. Zo verzorgen we business courses bij de Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht. Met de IoT Academy (niet te verwarren met Inventeers Academy) ondersteunen we meerdere hogescholen met hun lesprogramma. En nu zijn we ook betrokken bij de Inventeers Academy!“

Workshops Connectiviteit, IoT Security en Marketing

KPN heeft veel experts in huis die graag hun kennis met de Inventeers Academy willen delen. Het resultaat zijn vier workshops met uiteenlopende topics:

 

1. Workshop connectiviteit
Tijdens deze workshop bespreekt een technisch expert alle vormen van connectiviteit. Van LoRa tot 5G, zodat studenten bij het ontwikkelen van een IoT device de juiste connectiviteitsvorm kunnen kiezen.

 

2. Workshop IoT security
Hierin bespreken we wat IoT security is en hoe je een IoT oplossing zo goed mogelijk kunt beveiligen volgens het ‘Security by design’ principe.

 

3. Workshop marketing
Hierin bespreekt KPN het belang van marketing bij de ontwikkeling van IoT oplossingen en de marketing van de studenten zelf, als onderdeel van hun loopbaan.

 

4. Workshop KPN Things Freemium

 

Laagdrempelig IoT oplossingen bouwen met KPN Things Freemium

De workshops zijn voor de studenten uiteraard allemaal interessant maar de KPN Things Freemium workshop kan ongetwijfeld op heel veel aandacht rekenen. Naast de workshop mogen de studenten namelijk ook van het KPN Things Freemium platform gebruik maken.
Titia: “Met KPN Things Freemium bieden we de studenten gratis IoT bouwblokken en gratis connectiviteit aan, juist om laagdrempelig IoT oplossingen te ontwikkelen. In de workshop krijgen de studenten een introductie over KPN Things en de bijbehorende IoT bouwblokken, zodat de studenten heel simpel apparaten kunnen aansluiten op een connectiviteitsvorm en de data naar een applicatie kunnen sturen.”

Business first, technology second

KPN gaat de studenten veel over de verschillende technologieën leren. Toch is dat volgens Titia niet het belangrijkste. Ze wil daarom de studenten een belangrijke les meegeven.

“Binnen KPN zeggen we: ‘Business first, technology second’. Da’s misschien vreemd voor een technologie gedreven bedrijf als KPN, maar het is echt ontzettend belangrijk om eerst te kijken naar de vraag, in plaats van wat er allemaal technisch kan. Beter iets simpels dat goed werkt, dan een technologisch hoogstandje dat niets oplost.”

 

Meer informatie over KPN IoT.