8 maart 2022

Inventeers Academy rond TNO stage-opdracht succesvol af

In september 2021 zijn de eerste studenten gestart aan de Inventeers Academy. Twee van de studenten mochten voor TNO een smartphone applicatie ontwikkelen, waarmee de snelheid van voertuigen betrouwbaar en nauwkeurig kon worden weergegeven. De in auto’s getoonde snelheid wijkt doorgaans af van de werkelijke gereden snelheid, omdat de snelheid meestal bepaald wordt op basis van alleen de wielomwentelingen en daarmee afhankelijk is van onder andere bandenomtrek. Door niet alleen de wielomwenteling te gebruiken voor de bepaling van de snelheid, maar informatie afkomstig van andere relevante bronnen mee te nemen, ben je in theorie in staat veel nauwkeuriger de snelheid te bepalen. Het doel van de opdracht was een basis te realiseren voor het uitlezen van relevante sensoren uit de auto en het tonen van de gegevens op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier in de app. We spraken Danny Maat project manager bij TNO over de Inventeers Academy, de opdracht en het uiteindelijke resultaat.

Keuze voor Inventeers Academy

TNO is een organisatie met heel veel technische kennis waar ook regelmatig studenten een stage lopen. Deze opdracht besloot TNO aan de Inventeers Academy uit te besteden.

Danny Maat legt uit: ” Op dit moment is onze samenleving ongemerkt steeds afhankelijker geworden van GPS voor nauwkeurige positie en tijdinformatie. Vanwege het zwakke GPS signaal is GPS makkelijk bedoeld en onbedoeld te storen. Dit maakt de samenleving kwetsbaar. Binnen TNO werken we aan Timing, Orientation & Positioning Service (TOPS) software om deze kwetsbaarheid te mitigeren. Onze aandacht gaat op dit moment volledig uit naar onderzoek, verbetering en ontwikkeling van TOPS. Door het plaatsen van een opdracht bij Inventeers Academy kunnen de studenten enerzijds bijdragen aan het beschikbaar krijgen van TOPS op een smartphone, waarmee we de bij TNO ontwikkelde TOPS technologie op een laagdrempelige manier aan de buitenwereld kunnen laten zien. Anderzijds werken de studenten aan een interessante applicatie, waarmee we op termijn TOPS kunnen uitbreiden. De dagelijkse begeleiding gebeurt door Inventeers Academy waardoor wij onze focus kunnen houden op de ontwikkeling van TOPS. De stage-opdracht ligt niet op ons kritische pad. Dat was voor ons een belangrijke reden om de Inventeers Academy in te schakelen.”

Op zoek naar de beste oplossing

Twee studenten van de Inventeers Academy zijn aangewezen om aan deze stage te werken. Zij hebben zich vol enthousiasme op de ontwikkeling van de app gestort.

Danny Maat: “De samenwerking verliep goed. We hadden vooraf een duidelijke taakverdeling gemaakt. Eén student had de focus op het uitlezen van de sensoren, de andere student op de gebruikersinterface. We zijn een aantal keer naar de Academy gekomen om de voortgang te bespreken. Regelmatig hadden we online contact om vragen te beantwoorden. Daarnaast hebben we een gastcollege[1] gegeven over het Positie, Navigatie en Timing (PNT) werkveld.

Niet alles ging zoals we voor ogen hadden. Zo bleek de informatie uit een de autosensoren minder bruikbaar dan we hadden gedacht bij de start van het project.  De studenten lieten zich zeker niet uit het veld slaan en zochten naar mogelijkheden om de informatie uit de sensoren te gebruiken. Soms lukte dat en soms was er geen bevredigende oplossing. Dit heeft geleid tot nieuwe waardevolle inzichten. Een aantal van de testen zijn uitgevoerd bij Louwman op een tweetal hele mooie auto’s! ”

Blij met het resultaat

Inmiddels is het project opgeleverd en kijkt Danny Maat terug op traject.

Danny Maat: “Omdat het voor iedereen de eerste keer was, weet je vooraf niet precies wat je kan verwachten van de studenten en begeleiding. Ondanks de tegenslagen en noodzakelijke aanpassingen aan de opdracht, is het uiteindelijke resultaat een mooie software basis, dat kan dienen voor verdere doorontwikkeling. We staan er zeker voor open om een tweede opdracht met de Inventeers Academy uit te voeren.”

 

Wil je eens praten over een opdracht voor de Inventeers Academy? Voor september 2022 zijn we weer op zoek naar nieuwe opdracht. Interesse? Neem contact met ons op via: heeren@inventeers.nl

 

[1] Bij het plaatsen van een opdracht bij Inventeers Academy wordt verzocht om een gastcollege te geven in het kader van “kennis geven = kennis delen”.