15 april 2020

TransIP is op visite geweest en schiet toffe video voor social-kanalen

Een nieuw jaar, een nieuwe creator die aan bod komt! Deze week nemen we een kijkje bij het ingenieursbureau Inventeers dat vanuit het lab in Leiden de wereld bedient met toonaangevende uitvindingen. Kom erachter wat het betekent om een moderne ‘Nicola Tesla’ te zijn en wat er zoal voor nieuws ontwikkeld wordt in de 21ste eeuw.

Van chatten via een BBS naar het automatiseren van het OV
Jasper Neuteboom, een van de twee oprichters van Inventeers, was al vroeg op weg om uit te groeien tot een echte uitvinder. Tijdens zijn tienerjaren werd er thuis gepuzzeld op de MSX-computer en kocht Jasper na lang sparen een eigen Commodore PC-10. Daarmee zat hij al voordat het internet bestond via de telefoonlijn en een Bulletin Board System digitaal met vrienden te chatten en bestanden te versturen. Op zijn zestiende had hij genoeg kennis in huis om zijn eerste computerbedrijf voor de buurt te starten.

Er moest natuurlijk ook gestudeerd worden en het MESO-project (Micro Elektronica Systeem Ontwerp) was op het lijf geschreven. Tijdens deze opleiding kregen de studenten concrete vraagstukken uit de markt voorgeschoteld waarvoor zij samen innovatieve oplossingen bedachten. Hier is Jasper ook de andere oprichter van Inventeers, Richard Mesman, tegen het lijf gelopen. Zo hebben zij samen als afstudeeropdracht een testsysteem gemaakt voor de OV-chipkaart. Na een succesvolle afronding en met diploma’s op zak, zijn ze dit beiden gaan vieren in de kroeg waar op bierviltjes al gelijk Inventeers werd opgericht. Het bedrijf bestaat nu 14 jaar, telt 30 ingenieurs en heeft inmiddels tientallen uitvindingen gedaan in opdracht van grote bedrijven als TNO, Corus, Defensie en Lely.