25 augustus 2020

Negatief eigen verbruik door Zonnepanelen en Coronacrisis

Bij Inventeers dragen we met de innovaties voor onze opdrachtgevers het liefst bij aan een betere wereld. Onze innovaties worden bijvoorbeeld gebruikt om de voedselketen te optimaliseren, (thuis)zorg te verbeteren of om energie te besparen. Uiteraard kijken we zelf ook wat we kunnen doen. In oktober 2019 hebben we op ons dak 118  zonnepanelen geïnstalleerd (40 MWh). Mede door de coronacrisis zijn we ook minder energie gaan verbruiken. Het resultaat is een totale besparing van 22 ton CO2 en een netto negatief eigen verbruik sinds half maart.

 

Meest zonnige lente ooit

De lente van 2020 gaat de boeken in als de meest zonnige ooit. In totaal scheen de zon deze lente 805 uur. Het oude record stond op 713 uur zon (2011). Overigens hoeft deze lente qua zonuren ook maar twee zomers voor zich te houden. Alleen 1947 en 1976 telden meer zonuren, namelijk 812 en 837 uur. Het extreme aantal zonuren is ook goed terug te zien in de opbrengst. De absolute uitschieter is de maand mei!

 

Opbrengst per maand t/m 17 augustus

 

Minder energieverbruik door Coronacrisis

We zijn niet alleen meer energie gaan opwekken, we zijn ook veel minder energie gaan verbruiken. Deze daling kwam met name door de coronacrisis. Afgelopen jaren verbruikten we gemiddeld 9MWh per maand. In onderstaande grafiek geeft de blauwe lijn ons verbruik in 2020 aan en de groene lijn de opbrengst van de zonnepanelen. In januari ligt ons verbruik redelijk in lijn met het oude gemiddelde. Na de uitbraak van de coronacrisis daalt ons energieverbruik sterk. De reden is uiteraard dat veel Inventeers vanuit huis zijn gaan werken. Na de versoepelingen kwamen meer collega’s naar kantoor en stijgt het energieverbruik weer gestaag.

De vele zonuren in combinatie met de coronacrisis zorgen ervoor dat we vanaf ongeveer half maart een netto negatief eigen verbruik hebben.

 

Energieverbruik Inventeers t/m 17 augustus

 

Energieopwekking Inventeers t/m 17 augustus