Industrie

Case

Verstegen: Unieke sensor brengt grijper naar de cloud

Verstegen, wereldwijd leider in mechanische grijpers voor bulkgoederen, introduceert als eerste mechanische grijper fabrikant een sensor: GrabSense. Met de gepatenteerde GrabSense is exact te zien waar een grijper zich bevindt, of de grijper in bedrijf is, hoeveel cycli de grijper heeft gemaakt en hoelang de kraanmachinist over deze cycles heeft gedaan. Met deze sensor zijn overslagbedrijven in staat om (onderhouds-)processen te optimaliseren en zijn de grijpers, geloof het of niet, nooit meer kwijt. Inventeers ontwikkelde en produceerde voor Verstegen Grijpers deze zeer robuuste sensor met bijbehorend cloudplatform. We spraken Han van Vliet, development engineer bij Verstegen, over de ontwikkeling en de mogelijkheden van de grijper!

Optimaliseren van processen

De grijpers van Verstegen worden gebruikt voor de overslag van bulkgoederen. Er zijn diverse types grijpers die voor verschillende goederen gebruikt worden. Han van Vliet: “Bij veel bedrijven zijn er diverse grijpers aanwezig. Zeker in havengebieden kan het voorkomen dat grijpers kwijt zijn. Dit probleem behoort met de GrabSense tot het verleden. Daarnaast zien we ook een groot verschil in het gebruik van de grijpers. Op dit moment adviseren we periodiek onderhoud omdat we eigenlijk geen idee hebben hoe vaak een grijper gebruikt wordt. Door de GrabSense gaan we nu over naar onderhoud op basis van gebruik. Via het cloudplatform krijgt de gebruiker een seintje wanneer de grijper toe is aan onderhoud. Daarnaast levert de GrabSense ook waardevolle informatie op en zijn bedrijven in staat om de operatie of de prestaties van machinisten te optimaliseren. Het laatste grote voordeel van de GrabSense is dat de sensor ook de impact bijhoudt. Regelmatig komt het voor dat er zomaar schades zijn ontstaan als gevolg van een botsing met een grijper en niemand weet hoe dat gekomen is. In de data kan gecheckt worden of er een incident te herleiden is of juist niet.”

Eenvoudige installatie van grijper tot cloud

De GrabSense is een echte add-on. De GrabSense kan zowel op bestaande draadbediende grijpers als nieuwe grijpers retrofit worden geïnstalleerd. Han: “Nieuwe grijpers worden afgeleverd inclusief GrabSense. Voor bestaande grijpers sturen we een kit bestaande uit de sensor en een aantal schroeven en de benodigde documentatie. We hebben met Inventeers de kit zo ontwikkeld dat het eigenlijk niet fout kan gaan. Zodra de sensor is geïnstalleerd kan deze heel gemakkelijk toegevoegd worden aan het door Inventeers ontwikkelde en gebruiksvriendelijke cloudplatform. Vanaf dat moment is de sensor online te volgen. Door de lithium batterij kan de sensor jaren mee zonder tussendoor geladen te worden. Naast de kit voor de draadbediende grijpers heeft Verstegen ook een kit beschikbaar voor hydraulische grijpers.”

Inventeers ging de uitdaging aan

Het project liep al even voordat Verstegen bij Inventeers terecht kwam. Han: “Er zijn verschillende bedrijven bij dit project betrokken geweest. Het bleek niet eenvoudig te zijn om een sensor te maken die robuust en betrouwbaar genoeg was. Onze grijpers, zo’n 12.000, zijn overal in de wereld geïnstalleerd. De GrabSense moet dus ook overal ter wereld bereik hebben. Daarnaast moet de sensor bestand zijn tegen echt zware klappen (8 tot 9G is redelijk normaal) en komt de sensor in aanraking met (zout)water. De batterijduur was ook een uitdaging, je wil niet om de paar maanden de GrabSense eraf schroeven om de batterij te wisselen. Via KPN zijn we uiteindelijk bij Inventeers terecht gekomen. Inventeers durfde de uitdaging aan te gaan en is er in geslaagd een zeer robuuste sensor en een gebruiksvriendelijke software omgeving te bouwen. De testen lopen nu al een geruime tijd en de resultaten zijn zeer positief. Één van de prototypes is helaas in het water belandt maar zelfs deze sensor konden we nog geruime tijd volgen. Dat is pas een robuust design! Inmiddels is de GrabSense, onder begeleiding van Inventeers, gecertificeerd voor de Europese en Amerikaanse markt en is de verkoop gestart. We zijn blij met de samenwerking en we hopen dat Inventeers nog veel GrabSenses voor ons mag produceren!