E-Health

Case

FreezerData: Temperatuurbewaking en voorspellend onderhoud op basis van sensordata

Het opslaan van vaccins, bloed of bijvoorbeeld blusmiddelen moet onder de juiste omstandigheden gebeuren. Wijkt de temperatuur door bijvoorbeeld een openstaande deur te lang af dan zijn dure vaccins niet meer bruikbaar of gaat er genetisch materiaal verloren. Maar hoe weet je zeker dat een koel- of vriesinstallatie altijd de juiste temperatuur heeft gegeven? Met FreezerData krijgt de gebruiker direct een melding zodra de installatie een grenswaarde bereikt en kan de geschiedenis makkelijk worden bekeken. Daarnaast krijgt de gebruiker via het cloudplatform ook informatie over de technische status van de installatie. Inventeers heeft de sensor ontwikkeld die de data verzamelt en verstuurt naar het cloudplatform. We spraken FreezerData directeur Henk Komin over het concept en de samenwerking met Inventeers Research & Development.

Tijd van monteurs efficiënter gebruiken

In 2015 is het idee voor FreezerData ontstaan. Henk: “Met ons bedrijf IJskoud B.V. installeren en onderhouden we professionele koel- en vriesinstallaties. We hebben zo’n 10.000 installaties in onderhoud. Al deze installaties moesten jaarlijks worden bezocht. In veel gevallen draait de installatie prima en kan de monteur na het uitvoeren van zijn checkpunten weer weg. Toen in 2015 het Internet of Things opkwam ben ik na gaan denken hoe we hier gebruik van konden maken. Als we de installaties op afstand uit kunnen lezen en onderhoud voorspellen dan hoeft de monteur alleen bij een installatie langs als het echt nodig is. Dit scheelt heel veel onnodige reisuren. Het is momenteel heel lastig om goede monteurs te vinden dus de tijd van een monteur is kostbaar en zijn tijd willen we zo efficiënt mogelijk gebruiken.”

 

Temperatuur monitoren en onderhoud voorspellen

Inmiddels bestaat het FreezerData team uit negen man. Henk: “Onze initiële gedachte was het optimaliseren van onderhoud. We lezen de technische staat van de installatie en koelcompressor uit en analyseren de gegevens. Als er problemen zijn dan kunnen we direct acties ondernemen. Daarnaast ontstaan er ook nieuwe mogelijkheden. We kunnen naast de technische gegevens ook continu de temperatuur uitlezen. In sectoren waar de juiste temperatuur van groot belang is, is deze nieuwe feature cruciaal. Wanneer er een afwijking is dan kan er direct een (digitaal) alarm af gaan. Ook kan de gebruiker aantonen dat de koelinstallatie altijd op de juiste temperatuur heeft gestaan.”

Sensor altijd online en updates online uitvoeren

De data wordt uitgelezen en verstuurd naar het cloudplatform. De ontwikkelaars van FreezerData richten zich op het optimaliseren van het platform. Voor het ontwikkelen en produceren van de elektronica werkt FreezerData met Inventeers. Henk: “De eerste versie van de sensor is gemaakt door een andere partij. Deze sensor werkte goed alleen liepen we tegen beperkingen aan. Via onze elektronica producent EPAC B.V. zijn we bij Inventeers terecht gekomen die de tweede versie van de sensor heeft ontwikkeld. Zo is het nu mogelijk dat de data altijd wordt opgeslagen (ook als er even geen 4G verbinding is). Ook de mogelijkheid om online de sensor te updaten met nieuwe software en features was cruciaal om het concept schaalbaar te maken. We willen onze service overal in Europa uitrollen dan kan het niet zo zijn dat je naar de devices toe moet voor een software update. De sensor voldoet nu aan al onze requirements. Inventeers heeft inmiddels de eerste 500 sensoren geproduceerd en ze werken perfect!”

Geslaagd eerste project in Maasstad ziekenhuis

In het Maasstad Ziekenhuis draait de nieuwe sensor inmiddels zeer stabiel. Henk: “We hebben in dit ziekenhuis zo’n 400 koel- en vriesinstallaties uitgerust met de sensor. Denk hierbij aan ultra low vriezers, broedstoven, koelkasten voor vaccins en bloedbewaarkasten. Het Maasstad is zeer te spreken over de resultaten. Een goed begin! We zien veel kansen bij andere zorg- en medische instellingen maar ook in de industrie en bij verhuurbedrijven van koelkasten. Op afstand kan er zoveel uitgelezen worden en oorzaken van problemen gevonden worden en worden opgelost. Komende jaren willen we ons device nog veel slimmer maken door ook steeds meer Artificial Intelligence toe te voegen. Vanuit de data willen we achterhalen wat er aan de hand is en hier op handelen. Hierbij krijgen we hulp van de Universiteit van Amsterdam en natuurlijk van Inventeers. We zijn blij met de samenwerking met Inventeers en we hopen samen nog veel producten te produceren en te ontwikkelen!”

Kijk voor meer informatie op Freezerdata.nl