Smart Products

Case

PHYSEE: PHYSEE en Inventeers werken aan innovatieve sensor voor in ramen

Het Delftse PHYSEE is in 2014 opgericht met als doel om slimme technologie te ontwikkelen met een positieve impact op het klimaat. Nu zeven jaar later beschikt PHYSEE over technologie om in kassen en gebouwen veel verschil te maken. Voor de kassen heeft PHYSEE een coating ontwikkelt die UV licht omzet in PAR licht. Planten gedijen goed op PAR licht waardoor de oogst door deze coating groter is. In kantoren maakt de technologie van PHYSEE gebouwen smart. Het optimaliseert het binnenklimaat en het gebruik van een gebouw, met als resultaat een verhoging van het comfort en productiviteit. Daarnaast realiseert de technologie een energiebesparing tot wel 30%. Voor de kantooroplossing werken PHYSEE en Inventeers samen aan de SmartWindow Wireless, een unieke draadloze sensor verwerkt in geïsoleerd glas.

30% energiebesparing in kantoren

SENSE, zo heet de oplossing van PHYSEE voor kantoorgebouwen, is een software-platform voor smartbuildings met een krachtige gebouw-fysische core. Middels diverse sensoren wordt het gebouw continue gemonitord op het gebied van energie, binnenklimaat en gebruik. Door alles te meten en te spiegelen aan een voorspeld optimum wordt het binnenklimaat geoptimaliseerd. Dit vermindert het energieverbruik drastisch en biedt gebruikers het ultieme binnenklimaat. Aan de basis van deze oplossing staan ramen met geïntegreerde sensoren. De draadloze sensoren worden gevoed met zonne-energie en versturen hun data via een draadloze verbinding (LoRaWAN). De data komt binnen en wordt met behulp van Artificial Intelligence geanalyseerd en gebruikt om de zonwering aan te sturen. Door communicatie met het gebouwbeheerssysteem ontstaat er een optimaal binnenklimaat. De grootste uitdaging is om een zo’n optimale balans te vinden tussen energiebesparing en comfort. Zo wordt de data uit de SmartWindow Wireless gebruikt om zonwering zo optimaal mogelijk aan te sturen. Je wil zoveel mogelijk zonlicht binnenlaten zonder dat dit leidt tot te veel warmte of verblinding van gebruikers.

Samen draadloze sensor ontwikkelen

PHYSEE en Inventeers werken samen aan de nieuwe SmartWindow Wireless sensor. Deze draadloze sensor is straks verwerkt ín het raam (geïsoleerd glas). De sensor werkt volledig op zonne-energie en is draadloos. Vooraf is er een duidelijke taakverdeling gemaakt. Inventeers ontwerpt de elektronica (PCBA) en de firmware, PHYSEE is verantwoordelijk voor de behuizing van het product en zorgt voor IT-infrastructuur. Om dit project te laten slagen is afstemming en overleg cruciaal. Wekelijks is er een vast overleg om de voortgang te bespreken.
Pim Rutgers (Technology Architect bij PHYSEE): “De samenwerking bevalt tot nu toe heel goed. We merken dat we een vergelijkbare drive hebben. Daarnaast zijn we er allemaal echt op uit om met onze innovaties impact te maken. Dit zorgt voor een goede sfeer!”

LoRaWAN Innovatie – Firmware over the Air (FOTA)

Een belangrijke reden voor PHYSEE om met Inventeers samen te werken is de ervaring en track record met sensoren en LoRaWAN technologie. De LoRAWAN technologie wordt gebruikt om de data van de sensoren uit te lezen. Naast het uitlezen was het voor dit project ook een vereiste om de firmware van de sensoren via het draadloze netwerk te updaten. De sensoren worden verwerkt in ramen. Als er een software update nodig is, is het onmogelijk om de ingebouwde ramen eruit te halen. Tot voor kort was een software update via LoRaWAN niet mogelijk maar Inventeers heeft dit voor elkaar gekregen.

Jasper Neuteboom (Directeur Inventeers):” We zijn er trots op dat we erin zijn geslaagd om via het draadloze LoRaWAN netwerk de firmware te updaten. Dit is precies wat er voor dit project nodig was en is daarnaast ook echt een innovatie. Van diverse kanten kregen we te horen dat het een uitdaging zou zijn, dat maakt het voor ons extra leuk!”

Voor meer informatie:

Physee https://www.physee.eu/

Inventeers https://www.inventeers.nl/