Agrarisch

Case

Ledgnd: Optimaal telen met LED verlichting en sensordata

Bij het verduurzamen van de glastuinbouw speelt LED verlichting een belangrijke rol. Door de verlichting kan in kassen het hele jaar geteeld en geoogst worden. Tot voor kort werd in vrijwel iedere kas gebruik gemaakt van hogedruk natrium verlichting. Hoge energieprijzen zorgen ervoor dat veel telers op dit moment  overstappen naar de veel energiezuinigere LED verlichting. Daarnaast biedt LED nog meer voordelen. Door de verlichting te dimmen of een beperkt spectrum te gebruiken is  LED nog energiezuiniger. De uitdaging is om met LED ook de kwaliteit en de opbrengst van de gewassen te optimaliseren met de gewenste energiebesparing. Ledgnd koppelt kennis van planten aan de kennis van LED verlichting en zorgt, als merkonafhankelijke leverancier, voor de beste oplossing. In de keuze speelt sensordata en het online myLedgnd portaal een belangrijke rol. We spraken met Ledgnd directeur Ramón van de Vrie over zijn bedrijf, zijn LED oplossingen en de sensoroplossingen die samen met Inventeers zijn ontwikkeld.

Merkonafhankelijke lichtspecialist in de glastuinbouw

Ramón van de Vrie heeft Ledgnd opgericht als merkonafhankelijk adviesbureau en specialist op het gebied van LED verlichting voor tuinders. Zijn doel is om altijd tot de beste oplossing te komen voor teler en gewas. Voordat de LED verlichting wordt aangeschaft vindt er eerst een uitgebreide analyse plaats en worden de verschillende aanbieders met elkaar vergeleken.

Ramón: “Bij Ledgnd doen we er alles aan om de meest optimale oplossing te vinden voor onze klanten. Er werken bij ons LED experts, plant experts en project managers. Hierdoor zijn we in staat om een oplossing vanuit alle kanten te bekijken. We kunnen, als een klant dat wil, het volledige traject uit handen nemen en turn-key oplossingen verzorgen. Naast het adviseren en installeren helpen we bijvoorbeeld ook bij subsidieaanvragen. Met een subsidieaanvraag kunnen tuinders tot wel 33% van de investering terugkrijgen.”

Data centraal in oplossing

In een project onderscheidt Ledgnd vier fases: Inventarisatie klimaat, test opstelling, analyse en realisatie van oplossing. In al deze fases speelt het myLedgnd portaal en data een centrale rol.

Ramón: “We starten een traject altijd met een nul-meting. Dit gebeurt uiteraard met de oude verlichting. We brengen dan het complete kasklimaat in kaart. Hierbij kun je denken aan de luchtvochtigheid, warmtehuishouding en de bodemwaardes. Wat mensen regelmatig vergeten is dat een LED oplossing niet alleen ander licht geeft maar ook zorgt voor minder warmte. Om van LED een succes te maken moet het hele kasklimaat worden bekeken. Voor het uitvoeren van de metingen maken we gebruik van sensoren. Door vanaf de start deze data te verzamelen weten we precies wat het ideale klimaat is en wanneer dit niet het geval is. Na de 0-meting voeren we eerst een test uit voordat we overgaan op de aanschaf en installatie. Tijdens het hele proces blijven we alles meten, de klant kan dit via ons myLedgnd portaal live volgen. We gebruiken de data om het binnenklimaat te meten, microklimaat te volgen en lichten aan te sturen. We meten ook heel precies de kracht van de verlichting en zijn in staat om bij te sturen maar ook om eventuele degradatie van de LEDs vast te stellen.”

Sensordata meten en ontsluiten via LoRa

Om de data op de juiste manier te meten en in het myLedgnd portaal te krijgen werkt Ledgnd intensief samen met Inventeers.

Ramón: “Samen met Inventeers werken we aan ons sensorplatform. Zo heeft Inventeers een lichtsensor ontwikkeld die meet hoeveel daglicht er binnenkomt en het spectrum hiervan om daarop het licht recept voor de LED verlichting aan te passen. Mocht het weer ineens omslaan dan zal dit gemeten worden, het licht recept wordt daarop direct aangepast. Zo heeft de plant altijd optimaal licht om optimaal te groeien. Het dimmen en snel aan/uit schakelen is met de traditionele hogedruk natrium lampen onmogelijk!

Voor het uitlezen van de sensoren maken we gebruik van het draadloze LoRa protocol. Alle sensoren sturen de meetgegevens via LoRa naar een gateway. Deze gateway staat via 4G of ethernet in verbinding met het myLedgnd portaal. In het portaal zetten we de meetgegevens om in een lichtrecept. Deze gegevens worden vervolgens teruggestuurd naar een basestation en vanuit hieruit krijgen de lampen het signaal om te dimmen.”

Krachten bundelen met Inventeers

Over de samenwerking met Inventeers is Ramón zeer te spreken.

“We zijn heel blij met Inventeers als partner. Bij Inventeers werken echte specialisten op het gebied van elektronica, sensoren en connectiviteit. Door deze krachten te bundelen met onze expertise op het gebied van verlichting en gewassen ontstaat er een hele sterke combinatie met goede producten als uitkomst. De eerste producten zijn nu bijna klaar om voor productie. Voor de toekomst zijn er al heel veel mooie plannen!”

 

Voor meer informatie:

www.ledgnd.com

www.inventeers.nl