E-Mobility

Case

EasyFiets: GPS trackers bij elektrische huurfietsen snel terugverdiend

EasyFiets biedt bewoners van Leiden een abonnement voor een goed rijdende fiets en maakt hierbij zoveel mogelijk gebruik van hergebruikte fietsen. Het is de onderneming een doorn in het oog dat veel mensen hun fiets slecht onderhouden en hierdoor veel te vroeg afscheid nemen van hun stalen ros. Daarnaast verhuurt EasyFiets fietsen aan bezoekers van de stad en daarnaast ook elektrische exemplaren. De investering voor elektrische fietsen en ook de kans op diefstal is groter dan bij standaard fietsen. Om de risico’s te verkleinen heeft EasyFiets in samenwerking met Inventeers de elektrische fietsen uitgerust met een GPS tracker. De GPS tracker geeft de positie van de fiets door en deze kan via een internet portal worden uitgelezen. Het duurde niet lang voordat EasyFiets de kracht van het Internet of Things ervaarde!

 

Installatie van GPS trackers

Voor de installatie van de GPS trackers heeft EasyFiets de hulp van Inventeers Manufacturing Services ingeschakeld. Kasper Richmond-de Graaff, directeur Easyfiets: “Om de fietsen te volgen maken we gebruik van de GPS trackers van Tracefy (Rijswijk). We hebben Inventeers gevraagd de trackers op de fietsen te installeren. De verhuur van de elektrische fietsen mocht niet stilliggen dus zijn de fietsen in een aantal rondes bij Inventeers geleverd. Natuurlijk is het dan handig dat je beide in Leiden gevestigd bent. Binnen een paar weken waren alle fietsen uitgerust met een tracker, gekoppeld aan het internet en te volgen via het Tracefy platform!”

Gestolen fiets teruggevonden

De terugverdientijd bleek bijzonder kort. Kasper: “Nog geen maand later belt een klant dat de gehuurde elektrische fiets niet meer op de plek stond waar zij hem had geparkeerd. Via het internetportal van Tracefy zagen we dat de fiets inmiddels in Zoeterwoude stond. We zijn direct de bus ingesprongen en hebben contact opgenomen met de politie. We vonden de fiets verlaten in een stalling. De fiets was niet beschadigd en we konden de fiets gelukkig direct weer meenemen!”

Risico’s verkleinen en data verzamelen

EasyFiets overweegt ook om de GPS trackers te installeren op de stadshuurfietsen. Kasper: “Naast dat we de fietsen bij diefstal weer terug kunnen vinden leveren de trackers ons ook waardevolle data op. We gebruiken de geanonimiseerde data om meer inzicht te krijgen in het gebruik van de fietsen. Het is voor ons bijvoorbeeld heel eenvoudig te zien waar de fietsen zijn geweest en hoeveel KM ze hebben gereden. Met deze informatie willen we nog meer inspelen op de behoeftes van onze huurder. Mocht het zover komen rekenen we zeker weer op de hulp van Inventeers. De samenwerking is tot nu toe super! Het contact is laagdrempelig en snel, daar houden we van!”

 

Over Inventeers

Inventeers is een in Leiden gevestigd ingenieursbureau dat in opdracht van derden innovatieve systemen ontwikkelt met behulp van software en hardware. Als externe research & development partner met 40 medewerkers draagt Inventeers al vanaf 2004 bij aan de innovatie van haar opdrachtgevers. Van concept tot (eind)product, van onderzoek tot daadwerkelijke (massa)productie. Met onze innovaties willen we een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, zorg, voedsel en mobiliteit.

 

Over EasyFiets

Met onze duurzame, flexibele en toegankelijke mobiliteitsoplossingen willen we mensen in de stad motiveren om vaker en met meer plezier de fiets te pakken. Hierbij dragen wij bij aan een circulaire economie door iedereen in de stad een fiets te bieden, zonder zorgen over onderhoud. Daarbij creëren wij werkgelegenheid voor eenieder die ons prachtige vak een warm hart toedraagt.

Wij streven er naar om zo veel mogelijk fietsen uit de lokale afvalstromen te redden, duurzaam renoveren en terug op de markt brengen. Het proces van huren of leasen van een fiets willen we met een groot aanbod, prettige voorwaarden en soepel retourbeleid eenvoudig, toegankelijk en betaalbaar maken.