Smart Products

Case

Sensornet: Geluidsoverlast bestrijden met zeer gevoelige sensoren

Geluid en trillingen van vliegtuigen, treinen, trams, wegen of industrie kunnen voor veel overlast zorgen. Door langdurige, betrouwbare metingen uit te voeren brengt Meetinstituut Sensornet deze overlast in kaart. Door de grote hoeveelheid meetdata te verrijken en in te dikken ontstaat er waardevolle informatie waar iedereen op zit te wachten. We spraken met Sensornet directeur Jasper Koolhaas over Sensornet en de elektronica die Inventeers ontwikkeld heeft om de metingen uit te voeren.

Installatie sensor sensorn
Sensor Sensornet

Klachten reduceren met beperkte maatregelen

In veel gevallen zijn klachten in leefomgeving de aanleiding om Sensornet metingen uit te laten voeren. De opdrachtgevers van Sensornet zijn omwonenden, vervoersbedrijven, gemeenten of de industrie zelf.  Jasper Koolhaas: “Met realtime metingen geven we helderheid waar grenzen liggen, of waar processen optimaal bestuurd kunnen worden. We brengen in beeld of met minder maatregelen hetzelfde of zelfs een beter resultaat te bereiken is. Maar we kijken ook of de klachten wel terecht zijn of dat medewerkers zich wel altijd aan de regels houden. We proberen altijd een verklaring te vinden voor hetgeen wat we zien en vaak moeten we dan verder kijken. Bijvoorbeeld hoe lang werkt het smeermiddel tegen piepende trams? Vaak kan veel hinder voorkomen worden met beperkte maatregelen die volgen uit helder inzicht. Zo’n reductie levert direct goodwill op!”

Onderhoudsplanning van trams aanpassen

Een OV bedrijf die zijn onderhoudsplanning aanpast op basis van de metingen is een goed voorbeeld. Jasper Koolhaas: “Direct naast het spoor meten we het geluid en de trillingen van passerende trams. Op basis van deze data kunnen we een uitspraak doen over de onderhoudsstatus. Een oorzaak kan zijn dat er onderhoud nodig is aan de wielen. Een tram die rijdt met mooie ronde tramwielen is niet alleen stiller, ook de tramrails heeft hierdoor minder onderhoud nodig. Trams die voor veel geluid en trillingen zorgen krijgen daarom voorrang in de onderhoudsplanning ten opzicht van de stille voertuigen. Zo optimaliseert het OV bedrijf het onderhoud, én is er minder hinder voor de omgeving.”

Betrouwbare en universele elektronica cruciaal om metingen uit te voeren

Om de metingen uit te voeren speelt de elektronica hardware een cruciale rol. Jasper Koolhaas ligt toe: ”Zonder elektronica zijn er simpelweg geen metingen. We waren op zoek naar een degelijke en betrouwbare oplossingen die zonder menselijk ingrijpen functioneert. Daarnaast willen we niet voor verschillende sensoren andere elektronica hoeven te gebruiken, we hadden behoefte aan een universele oplossing.”

Inventeers partner voor ontwikkeling en productie van de hardware

Met bovenstaande uitdaging kwam Sensornet een aantal jaar geleden bij Inventeers terecht. Het resultaat is een succesvolle samenwerking. Jasper Koolhaas: “Inventeers is onze partner bij ontwikkeling en productie van de hardware in onze meetsystemen. Op basis van onze specificaties heeft Inventeers heeft een universele elektronica oplossing gemaakt. Met deze elektronica zijn we in staat om zeer gevoelige signalen van een brede set van sensoren te digitaliseren. Iets dergelijks heb ik in de markt nog steeds niet gezien. Dit zegt veel over Inventeers! Inventeers is een prettige en deskundige partner die het leuk vindt om uitgedaagd te worden om de grenzen van het mogelijke op te zoeken!

Voor meer informatie:

Inventeers Research & Development B.V.
Le Pooleweg 7
2314XT Leiden
Website: https://www.inventeers.nl/
Email: info@inventeers.nl
Telefoon: +31-(0)71-5231236

 

Sensornet
Casuariestraat 7
2511 VB Den Haag
Website: https://www.sensornet.nl/
Email: info@sensornet.nl
Telefoon: +31-(0)70-8919891