Agrarisch

Case

Fieldbrain: een krachtige universele controller voor precisielandbouw

Data is voor de agrarische sector van steeds grotere waarde. Om de opbrengsten te verhogen, worden steeds vaker slimme sensoren gebruikt die data verzamelen tijdens het bewerken van het perceel. De agrariër gebruikt de data van de sensoren voor evaluatie, analyse en voorspellingen voor komend seizoen. Vantage Agrometius is gespecialiseerd in precisielandbouw met GPS-besturing als basis. Inventeers ontwikkelde voor Vantage Agrometius de elektronica van de FieldBrain, een krachtige universele controller.

Eén universele controller

Agrometius levert een breed scala aan merkonafhankelijke oplossingen. Hierdoor zijn agrariërs niet gebonden aan één trekker of machinemerk. Veel van deze oplossingen hebben een eigen controller en hier wilde Agrometius iets aan doen. Maarten van Kampen (Marketing Manager Vantage Agrometius): “Omdat we veel verschillende producten hebben, wilden we naar meer uniformiteit en alle systemen in de basis van dezelfde controller voorzien. We zochten een krachtige controller die ook nog eens aan een behoorlijke wensenlijst moest voldoen qua specificaties. Deze bleek niet te bestaan en daarom besloten wij om zelf een ontwikkeltraject te starten samen met Inventeers als partner.”

FieldBrain hart van opbrengstmeetsysteem

Het resultaat van die ontwikkeling is de FieldBrain. De Fieldbrain is een krachtige universele controller die nu al het hart vormt van het YieldMasterISO systeem. YieldMasterISO is een opbrengstmeetsysteem voor rooimachines voor onder andere aardappelen, uien en bieten. Maarten van Kampen: “Door de opbrengst te meten, krijgt de agrariër inzichtelijk welke delen van het perceel goed presteren en welke delen achterblijven. Op basis van deze informatie kan hij het volgende seizoen plaats-specifieke handelingen uitvoeren om de mindere plekken naar een hoger niveau te krijgen.”

Ontwikkeling van de Fieldbrain door Inventeers

Het idee van de universele controller werd voorgelegd aan Inventeers. Na de eerste inventarisatie heeft Inventeers een technisch concept uitgewerkt. Na goedkeuring is Inventeers gestart met de ontwikkeling van de hardware en bijbehorende firmware. Om de FieldBrain geschikt te maken voor de huidige en toekomstige producten, biedt de universele controller veel mogelijkheden. Zo kunnen er analoge- en digitale sensoren worden aangesloten maar ook counters en loadcellen. Daarnaast ondersteunt de FieldBrain de in de landbouw gebruikte communicatieprotocollen zoals serieel, ethernet, ISObus en draadloze technieken als wifi en 4G. Verder bevat de FieldBrain hoog-vermogen-uitgangen om bijvoorbeeld direct hydraulisch ventielen aan te sturen.
Alle data worden verzameld en opgeslagen in de controller en om de vijf minuten synchroniseert de controller de data met de cloud. Door de data te postprocessen is Agrometius in staat om een overzichtelijke perceelweergave voor de agrariër te maken.
Naast de elektronica heeft Inventeers ook de behuizing ontwikkeld die de hardware beschermt tegen extreme omstandigheden als warmte en trillingen.

Succesvolle samenwerking

Maarten van Kampen is zeer tevreden over de ontwikkeling: “Afgelopen zomer hebben we de FieldBrain uitgebreid getest. Tijdens hete dagen is de temperatuur op chipniveau opgelopen tot boven de zestig graden. Maar dit heeft niet geleid tot problemen.”
Met de succesvolle testen is het product klaar om de markt op te gaan. Tijdens de Agritechnica in Hannover (10 t/m 16 november 2019) presenteert Agrometius de FieldBrain als onderdeel van het YieldMasterISO systeem.
Met deze introductie is het onwikkeltraject succesvol afgerond. Een succesvolle samenwerking! Maarten: “Agromotius en Inventeers zijn beide relatief jonge en groeiende bedrijven en daardoor was er direct een klik tussen ons. Inventeers beschikt over veel kennis op het gebied van hardware, sensoren en ontwikkelingen. Hiermee was Inventeers voor echt een inspiratiebron met een perfect product als resultaat!”

Voor meer informatie
Inventeers Research & Development B.V.
Le Pooleweg 7
2314XT Leiden
Nederland
Website: https://www.inventeers.nl/
Email: info@inventeers.nl
Telefoon: +31-(0)71-5231236

Vantage Agrometius
Molensteyn 48
3454 PT de Meern
Nederland
Website: https://www.vantage-agrometius.nl/
Email: info@vantage-agrometius.nl
T: +31 (0)88 818 0 818

“Agromotius en Inventeers zijn beide relatief jonge en groeiende bedrijven en daardoor was er direct een klik tussen ons. Inventeers beschikt over veel kennis op het gebied van hardware, sensoren en ontwikkelingen. Hiermee was Inventeers voor echt een inspiratiebron met een perfect product als resultaat!”

Maarten