Smart Products

Case

T-Rider: CameraDolly gaat online videoproducties veranderen

Robbert van Loon (oprichter Preset Master) wil met slimme, betaalbare technologie online videoproducties naar het volgende niveau brengen. Samen met Inventeers ontwikkelde hij de T-Rider, een op afstand bestuurbare cameradolly. Bij online videoproducties wordt er over het algemeen gewerkt met een beperkt budget en een klein team. Door slimme technologie te gebruiken is het toch mogelijk kwalitatieve en aantrekkelijke producties te maken.

Behoefte aan dynamische beelden

Online videoproducties zijn sterk in opkomst. Steeds vaker worden presentaties, concerten, webinars of bijvoorbeeld sportwedstrijden live gestreamd en/of opgenomen. Bij de meeste online videoproducties wordt er gewerkt met een of meerdere vaste camera’s. Het nadeel van deze vaste camera’s is dat de opstelling niet mag veranderen. Iemand kan bijvoorbeeld niet gaan verzitten, want dan kan het juiste shot niet gemaakt worden. Robbert van Loon: “Zelf verzorg ik de webstreaming van dartwedstrijden. Het kwam vaak voor dat een darter voor mijn vaste camera ging staan. Hier wilde ik vanaf. Daarnaast dacht ik, als ik de camera kan laten bewegen dan kan ik naast de statische beelden ook dynamische beelden maken. Samen met Inventeers ben ik dit idee verder gaan uitwerken en dat resulteerde in de T-Rider.”

T-Rider

De T-Rider is een cameradolly die bevestigd wordt op een standaard Truss-systeem. Op de T-Rider wordt een camera gemonteerd – het systeem is zo gemaakt, dat vrijwel alle PTZ-camera’s gemonteerd kunnen worden. Met de bijgeleverde software is de dolly vervolgens eenvoudig in te stellen. Denk hierbij aan camerastandpunten, snelheid of duur van accelereren. Met een simpele druk op de knop is nu het juiste shot te maken. Robbert van Loon: “De T-Rider is op dit moment uniek in de markt. Er zijn wel soortgelijke systemen voor TV-Producties maar deze systemen zijn een factor tien tot twintig duurder. Omdat deze systemen werken met een eigen railsysteem en niet met een universeel truss-constructie is daarnaast ook het transport duurder.”

Ontwikkeluitdagingen

De grootste uitdaging voor Inventeers bij de ontwikkeling van de T-Rider was het voorkomen van trillingen. Robbert van Loon: “Je wil tijdens het rijden of tijdens het accelereren geen trilling of schok in het beeld zien. Als kijker moet je eigenlijk niet door hebben dat de camera begint te bewegen.” Om dit zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen is er door Inventeers een software algoritme ontwikkeld, daarnaast moest er een juiste balans gezocht worden tussen de massa van de T-Rider en de aansturing (motor). Robbert van Loon: “Inventeers heeft veel verschillende motoren en behuizingen bedacht en getest om uiteindelijk tot een bevredigend resultaat te komen. Als cameraman kan ik met de T-Rider zeer goed uit de voeten. Doordat de T-Rider niet te zwaar is kan ik deze ook eenvoudig vervoeren.”

Voorverkoop gestart

Robbert van Loon maakt nu al enkele maanden gebruik van de T-Rider maar vanaf begin april is dit voor iedereen mogelijk. Sinds half november is de website van de T-Rider live. Tot eind december hebben de eerste geïnteresseerden de mogelijkheid om een T-Rider te kopen, begin april worden de T-Riders uitgeleverd. Robbert van Loon: “Eind december heb ik een goed beeld van de interesse. Inventeers gaat dan de eerste grote serie produceren. Ons ultieme doel is de wereld van online streaming en videoproducties definitief te veranderen. Maar dit willen we wel stap voor stap doen!”

Voor meer informatie

Inventeers Research & Development B.V.
Le Pooleweg 7
2314XT Leiden
Nederland
Website: https://www.inventeers.nl/
Email: info@inventeers.nl
Telefoon: +31-(0)71-5231236

PresetMaster B.V.
Flevoweg 11c
2318 BZ Leiden
Nederland
Website: https://t-rider.tv/
Email: contact@t-rider.tv
Telefoon: +31-(0)6 55363171