23 augustus 2019

Ambitieus Inventeers viert 15-jarig bestaan

Donderdag 4 juli vierde de Inventeers met medewerkers, klanten en relaties het vijftienjarig jubileum. Bijna dertig mensen zijn dagelijks bezig met baanbrekende innovaties voor haar opdrachtgevers. Hiermee is Inventeers uitgegroeid tot een van de grootste elektronica ingenieursbureaus van Zuid-Holland. Wat betreft Inventeers blijft het hier niet bij. Er zijn ambitieuze plannen om de volgende stappen te zetten. Maar wel met behoud van eigen opgebouwde identiteit.

Kernwaarden op een bierviltje

De basis van Inventeers is iets meer dan vijftien jaar geleden gelegd op een Leids terras. Oprichters Jasper Neuteboom en Richard Mesman spraken over het oprichten van een bedrijf en hoe dit bedrijf eruit zou moeten zien. Jasper Neuteboom: “We wilden gewoon gave dingen maken die bij voorkeur ook iets bijdragen aan een betere wereld. Ons bedrijf moest voelen als een thuis voor de medewerkers. Een plaats waar mensen graag naar toe komen om met dingen bezig te zijn waar ze blij van worden. Sfeer en transparantie werden tijdens het gesprek als belangrijke kernwaarden op een bierviltje genoteerd. Daarnaast wilden we ook een gewaardeerde speler worden in de markt. Een bedrijf gebaseerd op kennis en kunde en niet op gebakken lucht.”

Elektronica, IT-Service en websites

In 2004 vestigde Inventeers zich in het Olga bedrijfsverzamelgebouw, een voormalig Philips pand, aan de Evertsenstraat in Leiden en was de start een feit. De eerste elektronica engineering opdrachten kwamen snel binnen. Richard Mesman: “Eén van onze eerste grote opdrachten was bij TNO en had een looptijd van drie maanden. We factureerden achteraf en TNO hanteerde een betaaltermijn van twee maanden. Die vijf maanden moesten we wel even overbruggen. Dit waren belangrijke lessen!”
Voor een goede cashflow startten Jasper en Richard naast elektronicaontwikkeling ook hun oude business weer op. Zowel Richard als Jasper hadden in hun studententijd beiden een eigen IT bedrijf gehad en waren hierdoor al bekende namen in de omgeving.
Veel van de bedrijven die Inventeers hielp met IT waren in de beginperiode ook op zoek naar een websitebouwer. Uiteraard sprong Inventeers hierop in. Jasper: “Elektronica, websites en IT leken toen nog compleet andere werelden. Maar door de komst van connectiviteit en Internet of Things is het nu een zeer logische en sterke combinatie geworden. Een combinatie waar onze klanten juist nu naar op zoek zijn.”

Start-ups, MKB, en multinationals 

Inmiddels heeft Inventeers een grote groep vaste opdrachtgevers. Richard: “Onze opdrachtgevers zijn te verdelen in drie groepen: multinationals, MKB en Start-ups/Scale-ups. Iedere groep vraagt om een andere aanpak en heeft een eigen dynamiek. Van de Start-ups en Scale-ups krijgen we veel energie, er is een goed idee maar de stevige basis van het bedrijf moet vaak nog gelegd worden. Voordat we samen met een start-up beginnen met een elektronica ontwikkeling, kijken we eerst samen naar het business model.
De meeste MKB-bedrijven waar we voor werken zijn echte specialisten. Ze kennen de markt door en door. Ze komen bij ons terecht omdat ze in de markt een zeer concrete kans zien of vaak tegen hetzelfde probleem aanlopen. Onze ontwikkeling kan voor zo’n bedrijf dan ook echt van zeer grote waarde zijn.
Daarnaast werken we voor diverse multinationals. We werken graag voor multinationals waar innovatie als belangrijkste groeistrategie wordt gezien. Deze bedrijven verwachten van Inventeers een actieve houding bij het bedenken en ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Met deze ondernemingen maken we een roadmap voor meerdere jaren en werken we samen aan de toekomst. Door deze mix van klanten en alle innovatieve projecten is bij Inventeers geen dag hetzelfde.”

Grootse toekomstplannen

Na vijftien jaar staat Inventeers als een huis. Om in te springen op de vragen en behoeften in de markt, wil Inventeers verder ontwikkelen. Jasper: “Op dit moment groeien we al uit onze huidige ruimte. We zijn aan het kijken op welke manier we meer ruimte kunnen krijgen. Zo ontstaat er meer ruimte voor personeel, maar er is ook een sterke wens om eigen prototypes in house te kunnen produceren. Als we het design hebben afgerond, wil je niet dat een project een paar weken stil ligt omdat we op een prototype wachten.”
Veel innovaties die Inventeers ontwikkelt, beschikken tegenwoordig over connectiviteit. Industrie 4.0, Industrial Internet of Things (I-IoT), Internet of Things (IoT) zijn de belangrijkste trends waar Inventeers op inspringt. Richard: “We zijn perfect in staat om bedrijven hierbij te helpen. We verwachten dat hierdoor de vraag naar goede softwareoplossingen ook verder zal stijgen. Bij vrijwel iedere innovatie vraagt de opdrachtgever tegenwoordig ook om een software tool, website, webapp, dashboard of een (internet) koppeling naar een eigen systeem. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden!”

Voor meer informatie
Inventeers Research & Development B.V.
Le Pooleweg 7
2314XT Leiden
Nederland
Website: https://www.inventeers.nl/
Email: info@inventeers.nl
Telefoon: +31-(0)71-5231236

 

Over Inventeers:

Inventeers is een ingenieursbureau in Leiden dat in opdracht van derden met behulp van software en hardware vernieuwende systemen ontwikkelt. Als externe research & development partner draagt Inventeers inmiddels al 15 jaar bij aan de innovatie van zijn opdrachtgevers. Van concept tot (eind)product, van fundamenteel onderzoek tot daadwerkelijke (massa)productie.

 

Meer weten? Kijk dan eens op www.inventeers.nl